Home misiune proiecte programe Evenimente CONTACT

Lansare de carte

Lansare de carte la Biserica cu Lună

Biserica cu Lună din Oradea a fost din nou gazda unui eveniment cultural și teologic de excepție. Părintele profesor Dumitru Megheșan, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Episcop Vasile Coman”din Oradea, și-a lansat volumul intitulat: “Rugăciunea lui Iisus – mijloc terapeutic de purificare a minții. Evenimentul s-a desfășurat Vineri, 26 noiembrie a.c. și a reunit preoți profesori, oameni de cultură ai urbei și un număr mare de credincioși ai Bisericii cu Lună. La eveniment a participat și P.C Părinte prof. Radu Rus, vicar administrativ al Episcopiei Oradiei, în calitate de delegat al Preasfințitului Părinte Sofronie, care în cuvântul rostit cu acest prilej, a subliniat valoarea duhovnicească a volumului editat, precum și contribuția academică majoră a părintelui profesor Megheșan la demersul științei teologice în spațiul ortodox din țară și din străinătate.
Prezentarea cărții a fost făcută de P.C. Părinte Ioan Codorean, Director al Centrului Ortodox Catedrala cu Lună, care a făcut o incursiune exegetică în structura cărții în care a reliefat aspectele și direcțiile principale ale cărții. „Volumul, intitulat: Rugăciunea lui Iisus – mijloc terapeutic de purificare a minții – a spus părintele- este o radiografie spirituală a rugăciunii inimii sau rugăciunii lui Iisus, care reprezintă medicamentul duhovnicesc al minții omului credincios zbuciumat adesea între vocația de a deveni după chipul lui Dumnezeu și de a se lăsa modelat de chipul rătăcirilor și provocărilor veacului pe care îl trăim.
Cine nu cunoaște și nu a auzit despre rugăciunea lui Iisus? Scrierile filocalice, Pelerinul rus sau alte scrieri ale Sfinților Părinți și ale cuvioșilor părinți, fie și dintre cei contemporani sunt mărturii ale practicării acesteia atât în spațiul monahal, dar și în rândul unor simpli credincioși. Rugăciunea lui Iisus: „Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-mă pe mine păcătosul” este nu doar expresia celei mai smerite recunoașteri a „plăpândei noastre ființe”(Pascal) supuse greșelii, ci este murmurul cel mai adânc al invocării prezenței lui Iisus Hristos, ca Fiu al lui Dumnezeu în viața noastră”.
A luat apoi cuvântul autorul cărții care a prezentat motivele care au constituit imboldul ce l-a sugestionat să scoată la lumină o carte care, după cum menționa Preacucernicia Sa “nu este o simplă delectare intelectuală, ci o invitație la rugăciune”.
La final, părintele Teodor Cristea, Eclesiarhul Bisericii cu Lună a făcut oficiile de gazdă, mulțumind tuturor pentru contribuția, mai mare sau mai mică, la desfășurarea evenimentului.